Monday, June 19, 2006

Big Brother Phenomenon


U ols.. entry kali ni mak nak cerits sket fasal TV program yang mak tonton tiap tiap tahun - acara tahunan ni - Big Brother namanya. Sejak 1999 lagi Big Brother ni diperkenalkan kat TV UK. Historically ianya dimulakan oleh satu kompeni di Belanda..ntah tahun berapa mak kureng pasti lah pulak.

Basically kaedahnya ialah letak beberapa orang yang tak pernah bersua muka di luar TV (usually 6 guys and 6 girls) di dalam satu rumah yang penuh dengan kamera - even kat dalam bilik air pun! So tiap tiap minggu mereka akan nominate each other and the two (or more) people who get the most nominations by their fellow housemates, akan ditentukan pula oleh penonton dirumah - sapa paling banyak vote, dialah yang akan terkeluar!

Lebey kurang macam X-Factor, Akademi Fantasia dan Malaysia Idol lah kot cuma mereka tak nominate masing masing!

Dan these cameras will be operating 24-7 until the winner is announced.

So la ni mak tengah melangut kat TV lah from 9.00pm till 10.00pm every night!




Yang gambar kat atas tu - no.1 adalah from Big Brother Australia, Jamie namanya.. mak oii kalau tengok gambar gambar dia dalam internet, dia ni ciknek dia besor giler! Nampak sedap skals.. **rabaklah gudang kunyit u ols kalau kena tujah! Yang sebelah dia tu Mikey from Big Brother 7 UK la ni. Bagi mak (dan Adam BlingBling) dialah yang faling encem skang kat situ. yang lain ad-dinch!

Big Brother ni tak lengkap kalau takde bitches - we love to have bitches, don't we girls?? Ye lah, kalau dah fomfuen fomfuen semua dalam satu rumah, haruslah ada catfight semua,kan? dah lumrah alam gitoo.."aku cantik, kau hodoh", "aku ada tetek besar, kau tetek plastik" gittew kaedahnya..menghanjengkan pihak lawan!




Dari Kiri-Kanan: Grace (BigBrother 2006), Saskia (BB 2005), Makosi (BB 2005). Muka aje chanteque tapi molot berpuaka! Bitchy bitchy bitchy..ittew aje yang diorang tahu! Bila dah kena evict daripada big brother house, barulah kena boo!!!

BUT we love the heroes too! Especially the entertaining ones!!! Tak puas tonton telatah diorang kat TV!



Dua dua kat atas ni adalah pemenang Big Brother UK: Brian (BB 2000) and Nadia (BB 2005). Brian ni memang fonen kelakar dan Nadia pulak transexual. Skang ni womanz abis si Nadia ni!

Anyway, banyak negara dah amik program ni masuk TV diorang dan macam macam versi pulak termasuk Bol'shoy Brat (Russian version), Gran Hermano (Spanish version), Pinoy Big Brother (Philippines' teenagers version), Grande Fratello (Italian), Big Brother al-Raiss (Timur Tengah) dan yang paling lain skals namanya - Loft Story, the Canadian version. Tak sangka Thailand pun ada Big Brother ni!

Cuba lihat gegambar kat bawah ni, ada dua dari Australian Big Brother and one Gran Hermano Sepanyol... afsal UK punyer takde cenggini?? Sentapz sangat!!! Next year mak lah pulak nak masuk Big Brother, voleyy?? **matilaa publisiti murahan! Nak nak hadiah £70,000..kayo mak kalo menang! **matilaa veranganz!


Jamie of big Brother Australia - tanak letak gambar ciknek besor dia, kang ada yang makan hati pulak!! :P


Gran Hermano, Spain - tarian beruk???


Shower room Big Brother Australia - my fantasy house ever!


Can u ols imagine letak para diva bloggers dalam satu rumah dan biarkan diorang for more than a month???? Harus perang besaq! :P

No comments: