Friday, July 13, 2007

Ciao Italia - Historical & Beautiful Bologna

Buat kali terakhirnya (at last!!!) mak akan memaparkan gegambar masa we ols di Bologna hari ittew. Sungguh banyak benda nak diceritakan tapi sayangnya mak ni bukan macam Lea Laurielle mahupun Imah mahupun Sherita mahupun LeeZ yang banyak idea! Mak ni bukan penulis yang idea melimpah ruah macam diorang tuh!

Anyway, last day we ols kat Bologna memang panas terik; lebih kurang 35 degrees Celcius gittew! Panas giler dan memang seterik di Malaysia tapi ad-dinchlah kan
se-humid!

Sedikit fakta mengenai Bologna:

a) Population: 390,000
b) Was voted as European City of Culture in the year 2000.
c) During World War II, 40% of Bologna's industrial buildings were destroyed.
d) It's international airport is called Gugliemo Marconi Airport (although we used a smaller dan jauh kat ulu airport di Forli).

e) The city's patron saint is San Petronio (just like San Marco for Venice and Saint Peter for the vatican).



Gambar di atas ialah gambar bilik kami di Zanhotel Canale. The hotel was very nice and right in the city centre. It's quite pricey for Avang had to pay something like £60 equivalent. But this including breakfast as well. Mentang mentang Bologna ni meriah dengan warna merah, bilik we ols pun ala ala merah oren gittew! Sayangnya mak dinch unggah mana mana jantan balik ke bilik inniew.... mak memang ZAITON
SAMEON sangat agar si Emanuele tuh balik ngan we ols tapi apa kan daya.....

This is Fontana del Nettuno (Fountain of Neptune) right in the middle of Piazza Maggoire i.e the centre of Citta di Bologna itself. Ingat tak dua orang yang dok terkangkang tu yang mak paparkan hari tu dalam fail mamarazzi Ciao Italia mak?? :)

Memang rasanya kalau petang petang, tempat ni (the square) will be the place for muda mudi (also tua tua pun) bertemu dan congregate; ala ala tempat lepak kaedahnya....




Inniew pulak the photos inside the Cattedrale di Sa Pietro (Saint Peter's Cathedral). Mak tak jadi nak ambik gambar luaran cathedral inniew sbab diorang tengah renovate; memang nampak buruk yaamat! Tapi bila masuk dalam memang indah sekals!!! Masa we ols masuk tuh tengah ado upacara sembahyang diorang kot? Sebab rasanya macam ado Bishop ke hapa tengah baca khutbah Kristian diorang.






This is a very very beautiful square in Bologna. It's right infront of this historical Basilica di Santo Stefano. Apparently in that very churchyard, there are 7 churches. It's like 7-in-1 church kaedahnya! We osl hengat nak masuk tapi diorang dosi ntutup for the day kaedahnya. Sentapz! Tapi at least the luaran sangat chanteque. Inniew pun lepas we ols turun daripada mendaki Torre Assinelli (to get a breathtaking view of the whole city).





The main square in Bologna - Piazza Maggoire. Bertempatnya jugak ketiga tiga buah istana inniew (palazzo).





Yang inniew memang menjadi daya tarikan mak kat Itali, u ols! Jalan jalan sempit with lots of fresh vegetables or seafood stalls all right through the streets! So colourful and so much of a character!


Oh and he's such a nice and friendly waiter (friendly apa atatau??? Hiks...).... so bubbly :)

Pendek kata, we are looking forward to coming back to Italy in the near future. Perhaps Milan again...ala ala nak jumpa Massimo lah ni..**oopssss

No comments: