Monday, July 02, 2007

Crappy Transport System in The UK

Oh yes, we've experienced this before and we've experienced this again! I mean really this country cannot cope with a bit of strange weather or influx of people travelling!

For example, on Friday bebaru nih masa mak nak gi Milan Orio el Serio Airport nak jumpa Avang for the weekend. mak dengan elok elok sajork dosi bagitahu bos mak awal awal yang mak nak kuar ofis awal than usual i.e around 2.50pm sebab nak kejar bas siput vavis ittew.


Oh yes, it's definitely siput vavis sebab macam biasalah kan, bila kau nak terkejar kejar nak ke destinasi, mulalah bas asik berenti ambik penumpanglah **matiker
mak?, berenti turunkan penumpanglah **matilaa mak lagi!... dahlah jalan route bas ni macam kesiyal.. elok aku naik keta lembu sajork!!! **matilaa DQ!

On top of that, masa mak nak berjalan from ofis ke bus stop tuh, hujan lah pulak! Mak purposely left my umbrella **matilaa Rihanna eh eh ehhh and my jacket at the office cuz I did not want to bring an umbrelaa ke airport masuk hand luggage (just incase diorang hengat mak nak jadikan ia senjata menikam pramugara ke hapa,
voleyy??) dan jeket pun dinch perlu sebab cuaca sangat panas di Itali. So basahlah kuyup mak... oh well...typical lousy British weather I suppose!

Pastuh, dos lah bas selo sebab route yang siyal..pulak tuh dos sampai ke Cambridge
(just before the stop near train station) traffic jam lah pulak!! I even managed to miss my train connection to Stansted Airport because of that and there's no other train going that direction - kena tunggu another hour katanya!!! Sentapzzz!!!! Yang tren biasanya gi London Liverpool Street yang boleh mak guna untuk transit ke satu abndar sebelum naik Stansted Express train pulak breakdown katanya... haiyyooo apa nak jadi ntuh dengan sistem transport kat UK nih! Siyal sangat!

Dah lah tuh, tren penuh, mak kena berdiri pulak..mujurlaaaa mak berdiri sebelah
janz hansuari...iskkk redha sajorklaaa....

Time sampai kat London Stansted Airport pulak mak oiiii queue nak security check tuh, panjang nak mampos! It took me 30 minutes to get through those metal detector area and sampai mak terpaksa berkejar kejaran bagaikan acara pecut Olympia 100m wanita (kalah Flo Jo uolss!!!) nak ke Gate no. 41 nak catch the flight Ryanair to Milan nih! mati mati mak hengat mak dos nak matis ebab tak cukup nafas!






See....this island nation is just too overcrowded!!!

Tapi despite that, I managed to get a window seat and the passengers beside me was hansuari as well - blonde Finnish guy! Heheheh..mak dinchlah kan piula buat Mile-High club ke hapa..dia straightlah nok! Kalau mak nak propah, bolehlah kot mak kata mak usap lemang dia pastuh ajak dia masuk toilet buat projek cikloian dan tutjubs-an bagai. Ad-dinch!!!

Walaupun chaos kat queue kat immigration check point kat Milan al Serio Airport, kejap je pun...laju je..bukan macam kat UK nih...

Ni lagi mak sentapz uols!

Kalau dulu dulu (matilaa zaman tok kadok) yang ado British passports nih hanya pakai tayang passport ittew kat immigration officer sajork bila dos kat immigration check-in. La ni???? Haiyyoo sampai diorang scanlah..tanya soklan lah (takdelah dia tanya soklan kat mak).

Dulu dulu, British Passport holders have their own lanes..la ni merging pulak dengan EU passport holders yang lain. yang dari luar Eropah tuh, mak tak mahu cakap sebab memang sokmo chaotic pun!!!

Berapa ramai we ols yang kerja teruk teruk kat UK and would love to go away for a few weeks or even a weekend getaway (untuk releks dan hilangkan penat lelah), tetiba bila balik, this is how we are being welcomed back??? Mana tax tax payers money yang we ols bayar?? tak cukup lagi ke nak bayar gaji for more immigration officers! Obviously they have not got enough people in any of UK airports!

Kata Avang, even yang kat USA nuh..diorang lagi strict tapi officers ramai dan queue sangat orderly...sampai macam tak terasa queue lelama!!! UK Immigration Office (particularly yang kije kat Aeepot) should learn from their US counterpart!!!!

Okey pasnih mak tanak DQ DQ lagi..entry pasnih fasal curanz piula...duiiiiiiiiii!!!!

No comments: