Thursday, April 16, 2009

East Meets West Uols!



Hidangan inniew mengimbau kembali kenangankiewww semasa dirikiewww menjadi Prawn Star beberapa tahun yang laliewww :P ***hanjeng siyal lah kau Amprik!




Walauponnnn tanpa petai, belacan, asam jawa mahupun nasik lemak, hidangan inniew bagi mak tetap menjadi pojaan hatikiewwww...sebab ala ala kehidopan mak jua noks oiii - East meets West! :P

Bahan-bahan:

1) 250 grams udang (mak guna Coldwater North Atlantic prawns with shells still on)
2) 3 ulas bawang putih/ garlic
3) 1 bawang merah/ red onions
4) Sedikit halia segar/ fresh ginger
5) Limau nipis/ lime
6) Sos Tiram/ Oyster sauce
7) Fettucine verde (fresh pasta made with eggs and spinach)
8) Minyak zaitun/ Olive oil (bukan minyak dagu Puan Zaiton occay???:P)
9) 1 biji lada merah/ red chilli
10) 4 biji lada hijau/ green chillies
11) Gula perang/ brown sugar
12) Kicap/ soy sauce
13) Garam secukup rasa/ salt to taste


Cara-cara:

1) Tumbuk sambal uols...hahahah ni bukan tumbuk sambal Imahlenggok noks oiiii! Nak buang tebiat tumbuk sambal sambil kerat cili cili tu semua??? Mahunya korang meraong pedih! *ops!

2) Ehh melalut pulak... yes, kena tumbuk cili, bawang, halia tu semua uols..guna lesung batu okey?? Nak guna blender pon boleh tapi takde oomph lah puloks, ye doks?




Lesung batu yang gedabak ittew...tu tangan halus mulus sapa tataw enterframe???? Jari jemari lentiques yaamat! :P

3) Panaskan kuali sebelum masukkan sedikit minyak dagu Puan Eton Melanton ittew yah? Tumiskan dengan hasil tumbuk sambal ittew tadi. Lepas naik bau, masukkan sos tiram dan kendiannyer udang udang merah menyala dan masakkan hingga jadik pink gittew. Jangan masak lelama sangat udang ni, lain pulak jadiknya karang!

4) Perah lah jugak skett limau nipis kat dalam masakan ittew yah noks...baru sedap skett.

5) Selepas ittew, tutop api dan mulakan untuk memasak Fettucine Verde ittew occay? Biar air mendidih, letak sesudu makan minyak dagu Puan Eton Melanton dan masukkan fettucine ittew selama dua minit.

6) Hidangkan panas dengan sambal udang tadi..nah, rasailah masakan East meets West uols!!! :P Kalau suka, letak lagi kicap tabur atas fettucine ittew - it sounds weird, but it tastes so bloody good!

***lupa nak cakap, masakan ni cukup untuk dua orang (tanpa menambah occay, kalau nak menketedarah menambah dua tiga pinggan, kau buatlah resipi kau sendirik! Mengertih??? :P) - ni yang lebih ni mak buat bekal masuk kerja untuk lunchtime esok...yahoooo!!!

p/s mak pon dinch pasti nak cerits ke idak kisah pelahchoranz mak masa weekend bebaru inniew... bukan nan-ado, memang ado tapi merries mana lah uols.... walauponnnnnnnnnn adegan tumbuk sambal sapu planta sapu lesung bagai tu harozzzzz ado! ***ya hamponnnnnnnnnnnn

1 comment:

Wannabe Supermom said...

Kering ke ada kuah tu?